مقام مسئول در مركز تحقیقات راه و مسكن عنوان كرد

انرژی گسل میانه هنوز تخلیه نشده

انرژی گسل میانه هنوز تخلیه نشده

به گزارش سیمان رئیس بخش زلزله مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی، از احتمال آزاد شدن تدریجی انرژی موجود در بافت زمین محل رخداد زلزله میانه و احتمال وقوع لرزه های بزرگتر اطلاع داد.



علی بیت اللهی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره زلزله میانه در آذربایجان شرقی تصریح كرد: زلزله در ساعت ۲: ۱۷ صبح امروز با بزرگای ۵.۹ ریشتر بین دو شهر سراب و میانه در آذربایجان شرقی حوالی شهرهای ترك و تركمنچای رخ داد كه برخی مراجع جهانی بزرگی این زمن لزره را ۶ ریشتر دانسته اند.
وی افزود: با عنایت به خصوصیات تكنونیكی منطقه، پس لرزه هایی هم در این محل رخ داده كه هم اكنون تعداد آنها به بیشتر از ۱۵ پس لرزه نسبتا مؤثر رسیده و پس لرزه های خرد دیگری هم وجود داشته است.
بیت اللهی اضافه كرد: وضعیت بافت زمین در منطقه محل زلزله شامل سنگ های آذرین با خصوصیت تُرد و شكننده است؛ به نحوی كه زمین لرزه در چنین بافتی معمولا در اثر تجمع انرژی مقاومت بالایی دارند و وقتی به مرز شكنندگی می رسند، زلزله های بزرگتری را ایجاد می كنند. بنابراین، این زلزله در دسته زلزله های مؤثر طبقه بندی می شود.
رئیس بخش زلزله مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی خاطرنشان كرد: این زلزله از نظر زمین شناختی، در میان دو گسل فعال «تبریز» در سمت جنوب و جنوب غربی منطقه تا شمال آن و هم گسل «اُزگوش» شهر سراب در شرق این منطقه، قرار گرفته است؛ ضمن اینكه گسل شرقی غربی «بَنابَران» هم در همین منطقه واقع شده كه احیانا با فعال شدن گسل بنابران، زلزله امروز میانه رخ داده است.
۱۰ هزار واحد مسكونی در شعاع مؤثر زلزله امروز
وی خاطرنشان كرد: در اطراف شعاع ۳۰ كیلومتری این زلزله، ۱۲۰ آبادی و روستا و ۳ شهر قرار دارند و مجموع واحدهای مسكونی این محدوده به بیشتر از ۱۰ هزار واحد می رسند كه در زون شدت مؤثر این زلزله قرار می گیرند؛ البته در شدت محسوس كه برای مردم قابل احساس باشد، شهرهای آذربایجان شرقی، غربی، گیلان، زنجان و اردبیل قرار می گیرند كه در بعضی شهرهای دور هم گزارش شده مردم به علت اضطراب و سپس فرار در اثر ترس وقوع زلزله، گرفتار صدمه دیدگی شده اند.
وی تصریح كرد: ارزیابی می شود با عنایت به پراكندگی واحدهای مسكونی در این منطقه، حدود ۲۰۰ واحد مسكونی در كل منطقه خسارت دیده باشند كه درجات آن متفاوت است؛ مثلا برخی واحدها كلپس (Collaps) و برخی هم در حد ترك و شكاف گرفتار خسارت شده اند.
پژوهشگر زلزله شناسی دمای منطقه زمان رخداد زلزله را در نوسان بین منفی ۵ تا مثبت ۵ درجه دانست و اظهار داشت: مردم این منطقه نیازمند وسایل گرمایشی هستند.
به گفته بیت اللهی، محل وقوع زمین لرزه مستعد زلزله های بزرگتر است؛ ازاین رو انرژی بافت زمین شناختی این گسل هنوز تخلیه نشده است؛ پس مردم این منطقه مراقب زلزله های احتمالی بزرگتر بعدی باشند؛ به خصوص اینكه این منطقه، لرزه خیز است و علت تنش در بافت زمین شناختی منطقه هنوز نامعلوم است. چون با زلزله اول، آزاد شدن تنش ها شروع می شود و اگر ابعاد انرژی های محبوس در بافت زمین، بزرگ باشد، چه بسا احتمال وقوع زلزله های بزرگتر هم وجود داشته باشد.
احتمال ریزش كوه های اطراف جاده های مواصلاتی محل وقوع زلزله
عضو هیئت علمی مركز تحقیقات راه، مسكن و شهرسازی با اشاره به اینكه پس لرزه های مختلف احتمال دارد رخ دهد و به همین دلیل، مردم از تردد در كنار ساختمان های صدمه دیده و ترك خورده اجتناب كنند، اظهار داشت: محدوده محل وقوع زلزله، از نظر خصوصیت های مورفولوژیكی یك منطقه كوهستانی است و در مسیرهای مواصلاتی مانند جاده های بستان آباد به اردبیل و سراب و دیگر جاده های منطقه، احتمال ریزش سنگ های كوه های اطراف جاده وجود دارد؛ كما اینكه در زلزله كجور مازندران در اثر ریزش سنگ های اطراف جاده، ۲۰ تن كشته شدند.

1398/08/18
15:10:19
5.0 / پنج
4705
تگهای خبر: ارز , ساختمان , مسكن , مسكن و شهرسازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
سیمان سیمان