گزارش سیمان؛

رشدهای اخیر بورس و آمادگی بازار سرمایه برای تأسیس صندوق های پروژه

رشدهای اخیر بورس و آمادگی بازار سرمایه برای تأسیس صندوق های پروژه

به گزارش سیمان رشدهای اخیر بورس و افزایش تدریجی استقبال سرمایه گذاران از بازار سرمایه، می تواند فضا را برای تأسیس صندوق های پروژه بورسی فراهم آورد.



به گزارش سیمان به نقل از مهر، در ایران تامین مالی پروژه های زیرساختی و زیربنایی به طور معمول بوسیله بازار پول، بازار سرمایه داخلی و همین طور استفاده از سرمایه گذاری های خارجی تامین می شود، بازار پول شامل بانکهای تجاری و تخصصی و همین طور تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی است، استفاده از سرمایه گذاری های خارجی نیز بوسیله گرفتن تسهیلات از بانکهای بین المللی همچون بانکهای توسعه ای منطقه ای و بنگاه های تضمین اعتبارات صورت می پذیرد.
اما یکی دیگر از روش های مهم تامین مالی این دست از پروژه ها، در شرایطی که دسترسی به بازارهای مالی بین المللی برای کشور با محدودیت هم راه است، استفاده از ظرفیت عظیم بازار سرمایه داخلی است.
استفاده از این روش تا کنون در کشور بصورت کاملاً محدود اتفاق افتاده است که می بایست باتوجه به وجود شرایط فعلی، بهره گیری بیشتر از ظرفیت این بازار در دستور کار قرار گیرد.
کاهش بی سابقه سهم بودجه عمرانی از بودجه عمومی کشور
در اقتصاد ایران تا حالا آنچه مرسوم بوده است، تامین مالی پروژه های زیرساختی با بهره گیری از منابع دولتی بوده که این منابع دولتی نیز عمدتا بوسیله استحصال درآمدهای حاصل از فروش نفت به ارمغان می آمدند. اما باتوجه به محدودیت های موجود بر سر راه فروش نفت که در سالهای اخیر شدت گرفته است، دولت هم اکنون امکانی برای تامین مالی گسترده و پایدار پروژه های زیربنایی کشور ندارد.
بنابراین، این پروژه ها که خود ضامن پیشرفت و توسعه اقتصادی کشور به شمار می روند، در وضعیت حال حاضر با چالش تامین مالی و طولانی شدن دوره ساخت و بهره برداری مواجهند.
سهم بودجه عمرانی از ۲۸ به ۱۲ درصد کاهش یافت
از سال ۹۴ تا کنون بودجه های عمرانی سنواتی با کاهش سهم شدید نسبت به بودجه عمومی کشور روبه رو شده است. هر چند رقم ریالی این بودجه بالا رفته است اما سهم بودجه عمرانی از مجموع بودجه عمومی کشور که در اوایل دهه ۹۰ به رقمی بیش از ۲۸ درصد می رسید در سال ۱۴۰۰ به ۱۲ درصد کاهش پیدا کرده است که در ۲۰ سال قبل بی سابقه است.
این کاهش سهم منجر به طولانی تر شدن فهرست پروژه های نیمه تمام عمرانی گردیده است. بطوریکه تعداد زیادی پروژه نیمه فعال عمرانی اکنون به سبب نبود منابع مالی مناسب بلااستفاده رها شده اند.
نقدینگی لجام گسیخته؛ شرکت پروژه راه حل هدایت نقدینگی
از سوی دیگر حجم بالای نقدینگی موجود در جامعه که بصورت لجام گسیخته ای درحال بالا رفتن است، به مثابه بمب ساعتی درحال تهدید اقتصاد ملی است. این میزان از نقدینگی که طبق اعلام منابع رسمی و غیر رسمی به رقمی بیش از ۴، ۰۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده، هر از گاهی به بخش های غیر مولد اقتصادی هجوم می برد و زمینه را برای آشفتگی بازارهای پولی و مالی و در نتیجه ایجاد نوسانات اقتصادی فراهم می آورد.
در چنین شرایطی استفاده از ظرفیت بازار سرمایه بعنوان ابزاری برای هدایت نقدینگی به سمت کارهای مولد اقتصادی به درستی انجام نشد و بجای هدایت نقدینگی به سمت بازار اولیه بورس، سرمایه های مردمی به سمت بازار پر ریسک و محدود ثانویه هدایت شد که همین مساله سبب به وجود آمدن مسائل و مشکلات فعلی بازار سرمایه و سرمایه گذاران گردیده است.
کارشناس اقتصاد حمل و نقل: صندوق های پروژه مانع سقوط بورس می شد
در همین رابطه محمدجواد شاهجویی، کارشناس اقتصاد حمل و نقل در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اگر مکانیزمی همچون شرکت های سهامی عام پروژه محور برای هدایت سرمایه های مردمی به سمت بازار اولیه بورس و تامین مالی پروژه های نیمه تمام عمرانی اجرا می شد، نه فقط شاهد وضعیت فعلی بورس نبودیم بلکه علاوه بر مزیت های هدایت نقدینگی، تکمیل چندین پروژه مهم و اولویت دار کشور در زمینه زیربناهای اقتصادی، سرعت بیشتری می گرفت.
تفاوت شرکت پروژه با روش فروش اوراق بدهی
وی اضافه کرد: روش های مختلفی برای تامین مالی بورس محور وجود دارد. انتشار اوراق بدهی (Debt Base)، عرضه اولیه یا پذیره نویسی، جمع آوری نقدینگی از سود انباشته شرکت یا افزایش آورده نقدی جهت تکمیل طرح های توسعه ای از انواع روش هایی هستند که بواسطه آنها می توان مساله تامین مالی را رقم زد.
به گفته شاهجویی، پذیره نویسی پروژه های زیربنایی نیز می تواند با مکانیزم های مشابهی صورت پذیرد. هر چند باید توجه داشت که باتوجه به اقلیم اقتصادی کشور و وجود تورم در اقتصاد ملی، علی القاعده روشی همچون فروش اوراق بدهی، به نفع سرمایه گذاران نخواهد بود.
پیشنهادی برای جذاب تر شدن صندوق ها و استقبال بیشتر سرمایه گذاران
این کارشناس اقتصاد حمل و نقل تاکید کرد: با تأسیس شرکت های سهامی عام پروژه محور برای ساخت و بهره برداری از پروژه های عمرانی، سرمایه گذاران می توانند بوسیله پذیره نویسی در تامین مالی هر یک از پروژه های عمرانی شرکت نمایند و برای حفظ سودآوری آنان، می توان در طول مدت ساخت پروژه، معادل سود سپرده بانکی بعنوان تضمین سرمایه گذاری به آنان اعطا کرد. همین طور بعد از تکمیل پروژه و آغاز به بهره برداری از آن، متناسب با سود عملیاتی که پروژه می تواند استحصال کند، سهامداران نیز سود خواهند برد.
صندوق های پروژه؛ سرمایه گذاری ضد تورمی
شاهجویی افزود: این روش دارایی محور (Equity Base) است و با روش فروش اوراق بدهی متفاوت می باشد. تفاوت عمده این دو مدل تامین مالی نیز در مصونیت سرمایه سهامداران شرکت های سهامی عام پروژه محور از تورم و نوسانات اقتصادیست. چونکه در این روش سرمایه گذاران در ازای مبالغ سرمایه گذاری خود، دارایی واقعی پروژه را عملاً دریافت می کنند که این دارایی می تواند متناسب با نوسانات اقتصادی ارزش خودرا حفظ کند.

1400/07/07
11:15:19
0.0 / پنج
618
تگهای خبر: ارز , ایران , بازار , بنگاه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵
سیمان سیمان