سخنگوی صنعت آب مطرح كرد؛

سایه شوم تغییرات اقلیمی بر منابع آبی کشور

سایه شوم تغییرات اقلیمی بر منابع آبی کشور

به گزارش سیمان، سخنگوی صنعت آب اظهار داشت: از منظر مراجع ملی و بین المللی هواشناسی، سال آبی جدید، سالی خشک و نسبتاً گرم برای ایران پیشبینی شده است و این یعنی سایه شوم تغییرات اقلیمی همچنان بر روی منابع آبی است.



به گزارش سیمان به نقل از مهر، فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب کشور به ابعاد و اثرات تغییرات اقلیمی بر منابع آبی پرداخته و اظهار داشت: درست یک سال پیش، در شهریور ۱۴۰۲ بحث فعال شدن «ال نینو» و اثر آن بر بارش های ایران و ایجاد پاییز پربارش برای کشورمان توسط مراجع ملی و بین المللی مورد بحث بود اما پاییزی که اتفاق افتاد، یکی از خشک ترین پاییزهای نیم قرن اخیر بود؛ بطوریکه از سهم ۲۵ درصدی پاییز از بارش سالانه، حدود ۱۶ درصد بارش تحقق یافت و به عبارتی کشور وارد چهارمین سال خشک متوالی با شرایط نامطمئن از نظر ذخایر سدهای کشور شد.
وی این پدیده را به صورتی ره آورد تغییرات اقلیمی و افزایش عدم قطعیت در وقایع اقلیمی خواند و اظهار داشت: اما ماجرا به اینجا ختم نشد و وقایع حدی ناشی از تغییر اقلیم، موجب وقوع سیلاب های مهیب در نقاط مختلف کشور شد. سیلابهایی که بعضاً حجم آورد آنها در یک واقعه از آورد کل سال آبی حوضه آبریز مربوطه بیشتر بود و امکان مهار آنها فراهم نبود.
قاسم زاده بیان داشت: بطور مثال در بلوچستان جنوبی سیلاب های اسفند ۱۴۰۲ و فروردین ۱۴۰۳ در منطقه «دشتیاری»، سیلاب سد «کهیر» و غیره از این قبیل بودند. البته بعضاً نیز تندسیلاب های مخرب رخ می داد که حجم آورد آنها بسیار نازل بود اما به سبب پیک بسیار بالا، موجب وقوع خسارات شدید می شد، مشابه آن چه در اردیبهشت ۱۴۰۳ در شهر مشهد صورت گرفت.
سخنگوی صنعت آب اشاره کرد: مجموع این اتفاقات موجب شد در یک سال نرمال بارشی، در مناطقی از کشور با رشد بارش بالاتر از ۵۰ درصد و حجم تولید روان آب بالا مواجه باشیم و در مناطقی دیگر، کاهش بالاتر از ۱۵ درصدی بارش و خشک شدن برخی رودخانه ها تجربه شده و حجم ورودی به مخازن سدها در مقایسه با متوسط ۵ سال قبل با کاهش حدود ۱۵ درصدی مواجه شود.

وی با اعلان اینکه ناپایداری وضعیت منابع آبی و نقص در سیستم های تامین آب در چنین شرایطی، دور از انتظار نیست، اظهار داشت: آن چه که امروز شاهد می باشیم، برآیند رشد جمعیت و کاهش منابع آب در دسترس بوده که با متأثر شدن آن از سالهای خشک، منجر به برخی محدودیت ها و تنش ها شده است، اما این تمام ماجرا نیست.
قاسم زاده با تکیه بر این که پاییز ۱۴۰۳ به عنوان فصل آغازین سال آبی ۱۴۰۴ ۱۴۰۳ از نظر مراجع ملی و بین المللی هواشناسی، سال خشک و نسبتاً گرمی برای ایران پیش بینی شده است، گفت: این یعنی سایه شوم تغییرات اقلیمی همچنان بر روی منابع آبی کشور بوده و رودخانه های خشک کشور و کسری مخزن آبخوان ها، باید منتظر یک تلنگر دیگر نیز باشد.

سخنگوی صنعت آب اظهار داشت: آن چه که واضح است، این است که عدم قطعیت های اقلیمی، بالا رفته است و روند عمومی تغییرات نیز در طولانی مدت به نفع منابع آبی کشور ایران نیست؛ پس کشورمان ایران، راه دیگری جز سازگاری با این شرایط و مدیریت مصرف آب ندارد.
قاسم زاده استفاده از روش های بهینه مصرف، کاهش تلفات منابع آبی، کاهش مصرف، تامین اقتصادی تر نیازهای آبی و افزایش راندمان را همچون راه های پایداری محیط زیست کشور و معیشت مردم در وضعیت جدید دانست و تاکید کرد: آن چه که به وضوح قابل درک است، همه این راهکار ها در بستر یک حکمرانی مطلوب و با نقش آفرینی صحیح و مسئولانه سه ضلع حاکمیت، بخش خصوصی و جامعه مدنی در بستر قوانین و اسناد بالادستی قابل تحقق خواهد بود که اصلی ترین بعد آن، «وفاق ملی» برای مدیریت مصرف آب است.
وی اظهار داشت: امروز باید بپذیریم که مدیریت آب و رهیافت برای خروج از بحران آب، بدون ایجاد شتاب در تغییر فرهنگ عمومی مصرف آب، ایجاد روحیه دغدغه مندی عمومی برای مقابله با بحران آب، جلب مشارکت تمامی گرو داران و ایجاد همدلی اجتماعی در این خصوص مقدور نخواهد بود.
سخنگوی صنعت آب، لازمه چنین تغییری را ایجاد فضای شفاف بین ذی نفعان و ذیمدخلان، گفتگوی بین اضلاع سه گانه حکمرانی و ایجاد زمینه های فهم مشترک از موضوعات آب دانست و اضافه کرد: در چنین شرایطی، سازوکار جامع و شفافی برای اولاً سیاست گذاری صحیح مدیریت مصرف آب، ثانیاً پیگیری و اجرای برنامه ها و سیاست ها و ثالثاً پایش، ارزیابی و حفاظت کمی و کیفی منابع آب، شکل خواهد گرفت.
قاسم زاده اشاره کرد: امروز همه باید برای مدیریت مصرف آب تلاش نماییم و بدانیم که هر قطره مصرف کمتر آب، به پایداری سرزمین و تامین مطمئن آب کمک خواهدنمود.

1403/06/26
12:27:10
0.0 / پنج
212
تگهای خبر: ارز , ایران , بخش خصوصی , تجربه
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
سیمان سیمان