گزارش سیمان

اقساط سنگین پاشنه آشیل طرح مسكنی دولت

اقساط سنگین پاشنه آشیل طرح مسكنی دولت

سیمان: بااینكه مسئولان می گویند مخاطب طرح ملی مسكن دهك های 4 تا 7 جامعه هستند اما مانده درآمد این دهك ها كفاف اقساط سنگین این طرح را نمی دهد و آنها به ندرت می توانند از این طرح برخوردار شوند.



به گزارش سیمان به نقل از مهر، ثبت نام «برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسكن» یا همان طرح ملی مسكن از شنبه ۱۸ آبان ماه شروع شد. در این طرح مقرر است طی دو سال ۴۰۰ هزار واحد مسكونی تولید شده و به متقاضیان تحویل داده شود. از این تعداد ۲۰۰ هزار واحد در شهرهای جدید، با مدیریت شركت عمران شهرهای جدید، ۱۰۰ هزار واحد توسط بنیاد مسكن انقلاب اسلامی در شهرهای با جمعیت زیر ۱۰۰ هزار نفر و ۱۰۰ هزار واحد با تسهیلات شركت بازآفرینی شهری در بافت های فرسوده شهری ساخته خواهد شد.
طرح اقدام ملی برای اقشار كم درآمد طراحی نشده است
حبیب الله طاهرخانی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شركت عمران شهرهای جدید ۲۲ آبان ماه با اشاره به این نكته كه مخاطب طرح اقدام ملی مسكن، اقشار كم درآمد اجتماعی نیستند، اظهار داشت: این طرح برای اقشار متوسط جامعه بوده و متقاضیان باید ۱۰ درصد هزینه ساخت را تأمین كنند.
این در حالی است كه در سامانه ثبت نام طرح ملی مسكن اعلام شده كه متقاضیان باید ۳۰ درصد هزینه ساخت را در هنگام ثبت نام واریز نمایند.
وی همین طور تاكید كرد: طرح دیگری با همكاری نهادهای حمایتی برای طبقه ضعیف در حال اجراست كه طبق آن، زمین ۹۹ ساله و رایگان در اختیار نهادها قرار می گیرد كه با كمك تسهیلات مورد نیاز این جامعه را مورد پوشش قرار می دهد.
وزیر راه و شهرسازی نیز در حاشیه كنفرانس ایستگاه های آینده راه آهن در جمع خبرنگاران اعلام نمود: طرح ملی مسكن برای دهك های ۴ تا ۷ جامعه طراحی شده و توانمندسازی دهك های یك تا ۳ برای خانه دار شدن بر عهده نهادهای حمایتی از قبیل بهزیستی، كمیته امداد، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، بنیاد مستضعفان و … است.
ستاد اجرایی فرمان امام ۵۰ هزار واحد مسكونی برای گروه های كم درآمد می سازد
در همین راستا علی نبیان، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسكن ۲۲ آبان ماه، از امضای تفاهمنامه مشتركی با ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) در مورد نحوه تخصیص و واگذاری زمین برای ساخت واحدهای مسكونی به گروه های كم درآمد اطلاع داد و اظهار داشت: این تفاهمنامه برای ساخت ۵۰ هزار واحد مسكونی بین سازمان ملی زمین و مسكن بعنوان نماینده وزارت راه و شهرسازی و ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) منعقد شده است.
وی اضافه كرد: واگذاری این زمین ها برحسب مورد به قیمت كارشناسی روز به صورت فروش اقساطی و یا به صورت اجاره ۹۹ ساله و در استان هایی خواهد بود كه فهرست آن از طرف ستاد اجرایی فرمان امام (ره) به سازمان اعلام شده باشد.
هزینه اراضی دولتی مسكن ملی از دهك های یك تا سه هم دریافت می شود!
به گفته مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسكن، برای تسهیل امر ساخت و ساز ۵۰ هزار واحدی كه مقرر است وزارت راه و شهرسازی با همكاری ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) راه اندازی كند، ۲ سال اول بعد از واگذاری، دوره تنفس برای شروع پرداخت بهای زمین است و بعد از آن بهای زمین به صورت پلكانی ظرف مدت ۳ سال بدین سان كه ۲۰ درصد قیمت زمین در سال اول، ۳۵ درصد در سال دوم و ۴۵ درصد در سال سوم پرداخت خواهد شد.
مقایسه اقساط وام مسكن ملی با درآمد خانوار / هر قسط ۱.۷ میلیون؛ درآمد ماهانه دهك ۷: ۳۲۰ هزار تومان!
بر اساس آنچه در سامانه محاسبه اقساط وام مسكن كه در سایت بانك مسكن بارگذاری شده، با احتساب سود ۱۸ درصدی تسهیلات طرح ملی مسكن و بازپرداخت ۱۲ ساله آن، متقاضیان دریافت واحدهای مسكونی برنامه اقدام ملی می بایست بابت وام ۷۵ میلیون تومانی، اقساط ۱.۲ میلیون تومان و تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی این طرح، اقساط ۱.۷ میلیون تومانی در هر ماه به بانك عامل بازپرداخت كنند.
این در حالی است كه برمبنای اعلام مركز آمار ایران، مابه التفاوت درآمد و هزینه خانوارهای شهری كشور در سال ۱۳۹۷ برای دهك های درآمدی مختلف در هر ماه با رقم اقساط این تسهیلات، فاصله فاحشی دارد.
بنا بر آنچه مركز آمار ایران اعلام نموده، «مانده درآمد» ماهانه خانوارهای شهری برای دهك های ۱ تا ۳ منفی و برای دهك های ۴ تا ۷ بااینكه مثبت است، اما با رقم اقساط وام مسكن ملی فاصله بسیاری دارد كه این مابه التفاوت به این شرح است:
دهك ۱: منفی ۲۴۹ هزار تومان
دهك ۲: منفی ۱۳۷ هزار تومان
دهك ۳: منفی ۱۷ هزار و ۸۰۰ تومان
دهك ۴: ۵۵ هزار و ۶۰۰ تومان
دهك ۵: ۱۷۲ هزار تومان
دهك ۶: ۳۲۰ هزار تومان
دهك ۷: ۳۹۰ هزار تومان
اگرچه ارقام مذكور به سال ۹۷ اختصاص دارد، اما حتی با احتساب افزایش میانگین ۲۰ درصدی به درآمدهای هر خانوار و حتی بدون در نظر گرفتن مابه التفاوت تورم سالانه ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۷، باز هم فاصله عجیب درآمد خانوارهای دهك های مخاطب طرح ملی مسكن با رقم اقساط تسهیلات این طرح از یك سو و همین طور اقساط سه ساله بازپرداخت هزینه زمین های دولتی كه در این طرح (بر خلاف مسكن مهر) مقرر است از متقاضیان ستاندن شود از طرف دیگر، امكان ثبت نام و تكمیل مراحل پرداخت مبالغ اعلامی از طرف وزارت راه و شهرسازی را از خیلی از متقاضیان سلب می كند. شرط پولدار بودن هم به مسكن ملی اضافه شد! نكته قابل توجهی كه در نشست خبری معاون مسكن و ساختمان كه ۱۸ آبان ماه برای تشریح طرح ملی مسكن برگزار شد، اعلام گردید ۳۰ درصد هزینه ساخت در هنگام ثبت نام از متقاضیان دریافت خواهد شد؛ بر این اساس در سامانه ثبت نام طرح ملی مسكن، شرط توانایی تأمین هزینه ساخت مازاد بر تسهیلات بانكی به شرایط سابق افزوده شده است.

سفره خانوار كوچك تر می شود
اقساط ۱.۲ تا ۱.۷ میلیون تومانی تسهیلات طرح ملی مسكن در حالی است كه اخیراً برخی رسانه ها اعلام نموده اند متقاضیان طرح ملی مسكن باید ماهانه ۲ تا ۲.۵ میلیون تومان پرداخت كنند كه محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی هفته گذشته در حاشیه جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران با رد پرداخت این مبلغ اظهار داشت: از آنجایی كه متراژ و مدل ساخت و ساز در هر پروژه طرح ملی مسكن متفاوت می باشد قیمت وام نیز متفاوت خواهد بود و افراد بسته به نوع قرارداد به بانك عامل معرفی می گردند.
با این حال محمود محمود زاده معاون مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی درباره نحوه پرداخت مرحله ای آورده متقاضیان طرح ملی مسكن اظهار داشت: در مرحله اول بین ۳۰ تا ۴۰ میلیون تومان از متقاضیان دریافت می شود تا در یك حساب در بانك عاملی واریز نمایند سپس در هر مقطع از پروژه بسته به پیشرفت فیزیكی آن مراحل بعدی آورده متقاضیان به همان حساب واریز خواهد شد و تسهیلات مربوط به طرح ملی مسكن نیز به همین حساب واریز می شود.
به گفته محمود زاده، دولت در طرح ملی مسكن، سازنده نیست بلكه این طرح با پول مردم و توسط بخش خصوصی راه اندازی می شود.
بنابراین خانوارهای متقاضی طرح ملی مسكن باید بتوانند علاوه بر تأمین اقساط تسهیلات دریافتی، از پس ارقام سنگین آورده ها نیز برآمده و در مرحله، بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون تومان به حساب بانك عامل واریز نمایند تا سازنده با استفاده از آن، ساخت و ساز را تكمیل كند.
اقدامی كه عملاً منجر به فشار گسترده بر خانواده های دهك های مورد هدف در این طرح كه ظاهراً دهك های ۴ تا ۷ اعلام شده، وارد خواهد نمود و مجبورند با كوچك تر كردن سبد مصرف خانوار، به تأمین آورده مورد نیاز در این طرح و نیز اقساط تسهیلات دریافتی، در یك بازه چند ساله اقدام نمایند.
این در حالی است كه محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در حاشیه مراسم امضای تفاهم نامه ساخت ۱۷۰ هزار واحد مسكونی برای فرهنگیان با وزیر آموزش و پرورش در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسش خبرنگار مهر در خصوص گران بودن طرح ملی مسكن اظهار داشت: بالاخره كسی كه می خواهد خانه دار شود باید مقداری هم سختی به خود بدهد! اظهار نظری كه شاید تا حدودی برخی نظرات عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی را در مورد مسكن مهر به ذهن متبادر می كند كه می گفت هر كس از هر خدماتی می خواهد استفاده نماید، باید هزینه آنرا هم بپردازد.
به جای پرداخت وام ۱۸ درصدی، هزینه زمین را تقسیط كنید
در همین ارتباط، مهدی غلامی، كارشناس مسكن در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به در نظر گرفتن تسهیلات ۱۸ تا ۲۰ درصد برای این پروژه ها اظهار داشت: این تسهیلات برای خیلی از گروه های هدف مطلوب نمی باشد و آنها توان استفاده از این تسهیلات را نخواهند داشت.
حذف اجاره بها و آغاز پرداخت اقساط زمین پس از اتمام ساخت و ساز غلامی پیشنهاد استفاده از سیاست تأخیر در دریافت هزینه زمین نسبت به ساخت را بعنوان تسهیلاتی برای متقاضیان عنوان نمود و اظهار داشت: در صورتیكه دولت با كمبود منابع مالی برای تأمین تسهیلات مناسب رو به رو است، می تواند هزینه زمین را پس از تحویل واحدهای مسكونی و به صورت اقساط از مردم دریافت كند. از آنجایی كه این اتفاق، یعنی ستاندن هزینه زمین پس از تحویل واحد مسكونی به افراد صورت گیرد، یعنی زمانی كه هزینه اجاره بها از دوش مستأجران برداشته شده است كه در این صورت خیلی از خانواده های مستأجر نیز می توانند از این طریق صاحب خانه شوند. پروین پور: تكمیل طرح اقدام ملی در هاله ای از ابهام
افشین پروین پور، كارشناس مسكن در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره ابعاد مختلف طرح اقدام ملی مسكن اظهار داشت: با عنایت به سابقه اجرایی دولت در چند سال گذشته، این ابهام وجود دارد كه آیا این طرح نیز اجرا می گردد یا خیر؟
این كارشناس مسكن اضافه كرد: برای مثال با وجود وعده های مختلف برای اتمام واحدهای باقی مانده مسكن مهر، هنوز بیشتر از ۳۵۰ هزار متقاضی مسكن مهر، واحدهای خودرا تحویل نگرفته اند.
واگذاری واحدهای ناتمام مسكن مهر در چارچوب طرح ملی
پروین پور اضافه كرد: البته بنا بر صحبت های مسئولان وزارت راه و شهرسازی مقرر است برخی از پروژه های مسكن مهر تكمیل و در چارچوب طرح اقدام ملی تحویل داده شود!
تولید ۴۰۰ هزار واحد برای دوسال، چندان قابل ملاحظه نیست
پروین پور با اشاره به ركود تولید مسكن در سال های اخیر اظهار داشت: تولید ۴۰۰ هزار واحد در دو سال، در مقایسه با میزان نیاز كشور به تولید مسكن، چندان قابل ملاحظه نیست. مخصوصاً در سال های اخیر میزان واحد تولید شده، چه در شهرها و چه روستاهای كشور بسیار كمتر از میزان نیاز است و برمبنای برآوردها برای حل نیاز كشور به مسكن تا سال ۱۴۰۵ باید ۲ میلیون واحد مسكونی راه اندازی و یا بهسازی و نوسازی شود.
كاهش سود وام مسكن ملی با استفاده از اقساط بازگشتی مسكن مهر
پروین پور با طرح این سوال كه چرا مسئولان وزارت راه و شهرسازی تصمیم گرفته اند این برنامه برای اقشار متوسط به پایین نباشد؟، اظهار داشت: یكی از دلیلهای اتخاذ این تصمیم، تخصیص وام ۱۸ درصد برای برخی از متقاضیان است. این در شرایطی است كه منابع حاصل از اقساط بازگشتی مسكن مهر نزدیك به ۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده و تنها قسمتی از این اقساط در پروژه های مسكن مهر هزینه شده است. ازاین رو وزارت راه و شهرسازی به آسانی می تواند از این محل، نرخ سود تسهیلات طرح اقدام ملی مسكن را كم كند.
علت استفاده از شیوه مشاركتی در پروژه های سازمان ملی زمین و مسكن چیست؟
این كارشناس مسكن افزود: در پروژه های سازمان ملی زمین و مسكن در شهرهای مختلف مقرر است از شیوه مشاركتی استفاده گردد و واحدها به قیمت روز به متقاضیان به فروش برسد. برای مثال پروژه ای كه در تهرانسر توسط رئیس جمهور نیز كلنگ زنی شد با همین مدل مقرر است اجرایی شود.
وی خاطرنشان كرد: حال سوال این جاست كه بجای این مدل، چرا وزارت راه و شهرسازی از مدل فروش اقساطی زمین استفاده نمی كند؟ روشی كه در مسكن ویژه اجرا شد و در برخی از پروژه های طرح اقدام ملی هم پیشبینی شده است و در آن متقاضیان هزینه زمین را پس از تحویل گرفتن واحد مسكونی خود به صورت اقساطی پرداخت می كنند.
پروین پور در انتها اظهار داشت: با كاهش نرخ سود تسهیلات و همین طور استفاده از روش فروش اقساطی زمین، وزارت راه و شهرسازی می تواند اقشار متوسط و متوسط به پایین بیشتری را صاحب خانه كند.


منبع:

1398/10/12
11:01:53
5.0 / پنج
4380
تگهای خبر: اجاره , ایران , بخش خصوصی , تسهیلات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۴
سیمان سیمان