جزییات تجارت خارجی ایران در سال ۹۸
صادرات غیرنفتی 41 میلیارد دلار را رد كرد
سیمان: اتاق بازرگانی تهران در تازه ترین گزارش خود جزئیات تجارت خارجی ایران در سال 1398 را منتشر نموده كه نشان دهنده صادرات 41.4 میلیارد دلاری در سال قبل است.
به گزارش سیمان به نقل از ایسنا، براین اساس ایران در طول این زمان تجارت خارجی خودرا از مرز ۸۵ میلیارد دلار عبور داد که از این عدد ۴۱.۴ میلیارد دلار مربوط به صادرات و ۴۳.۷ میلیارد دلار مربوط به واردات می شود.
بدین سان تراز تجاری ایران در این سال منفی ۲.۴ میلیارد دلار شده این در حالیست که تراز تجاری در سال ۱۳۹۷ مثبت ۱.۵ میلیارد دلار بوده است.
طبق آمارهای ارائه شده در این گزارش وزن صادرات ایران در این سال ۱۳۴ میلیون تن بوده و وزن واردات نیز از مرز ۳۵ میلیون تن عبور کرده است.
بدین سان ارزش صادرات ایران کاهش هفت درصدی را نشان میدهد ولی از نظر وزنی صادرات بیش از ۱۳ درصد رشد کرده است. علت کاهش ارزشی صادرات تغییر در قیمت مبنای کالاهای صادراتی در گمرک بود که از شروع سال ۱۳۹۸ به اجرا درآمد.
واردات ایران نیز از نظر ارزشی رشد ۱.۳ و از نظر وزنی رشد ۹.۳ درصدی را به ثبت رسانده است.
متوسط قیمت صادراتی ایران در سال ۱۳۹۸، ۳۰۹ دلار به ازای هر تن بوده است که کاهش ۱۸ درصدی را نشان میدهد.
بررسی عملکرد تجاری ایران در ۱۲ ماه سال قبل نیز حاکی از آنست که بیشترین صادرات با ۵.۹ میلیارد دلار در ماه اردیبهشت به ثبت رسیده و بعد از آن آذرماه با ۴.۹ میلیارد دلار قرار دارد.
کمترین صادرات به فروردین ماه سال ۱۳۹۸ با ۲.۵ میلیارد دلار اختصاص یافته که علت این کاهش وقوع سیل در برخی از استان های کشور در دوره مورد بحث بود. همین طور در اسفندماه سال ۱۳۹۸ صادرات ایران به عدد ۲.۸ میلیارد دلار رسیده که تاثیر شیوع ویروس کرونا را نشان میدهد.
در حوزه واردات نیز در اردیبهشت ماه ۴.۴ میلیارد دلار واردات به ثبت رسیده که بالاترین آمار را نشان میدهد. همین طور فروردین ماه سال ۱۳۹۸ با ثبت واردات ۲.۳ میلیارد دلاری پایین ترین تجارت را به خود مختص کرده است.
اتاق بازرگانی تهران اصلی ترین شرکای تجاری ایران را نیز بررسی نموده که براین اساس چین با واردات بیش از ۹.۵ میلیارد دلار کالا به تنهایی ۲۳ درصد از کل صادرات ایران را به خود مختص کرده است. بعد از آن عراق با حدود ۹ میلیارد دلار، ترکیه با حدود پنج میلیارد دلار، امارات متحده عربی با حدود ۴.۵ میلیارد دلار و افغانستان با حدود ۲.۳ میلیارد دلار اصلی ترین واردکنندگان کالا از ایران بوده اند.
در این میان واردات ترکیه از ایران رشدی ۱۱۱ درصدی داشته که نشان میدهد این همسایه غربی در سالی که گذشت خودرا بعنوان یکی از اصلی ترین شرکای تجاری ایران مطرح کرده است. همین طور واردات چین از ایران نیز در سالی که گذشت افزایشی ۲.۵ درصدی را به ثبت رسانده است.
در حوزه واردات کالا نیز از عدد ثبت شده بیش از ۱۱ میلیارد دلار معادل ۲۵ درصد از کل واردات ایران از چین صورت گرفته که افزایشی ۷.۷ درصدی را نشان میدهد. بعد از آن ایران حدود ۲۰ درصد از واردات خودرا از امارات متحده عربی، ۱۱درصد را از ترکیه، ۸.۴ درصد را از هند و ۴.۸ درصد را از آلمان وارد کرده است.
در جدول صادرکنندگان کالا به ایران در کنار چین صادرات ترکیه حدودا ۹۰ درصد افزایش یافته و امارات متحده عربی و هند نیز به ترتیب ۳۴ و ۳۳ درصد صادرات بیشتر به ایران داشته اند، اما صادرات آلمان به ایران کاهشی ۱۵ درصدی را نشان میدهد که تحت تاثیر تحریم های یک جانبه آمریکا رخ داده است.
ترازهای تجاری ایران با امارات متحده عربی و چین منفی بوده اما تراز تجاری منفی با ترکیه در سال ۱۳۹۷ در سالی که گذشت، مثبت شده است.
منبع: سیمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب