در گفت وگو با نایب رئیس دوم كمیسیون كشاورزی مجلس مطرح شد

همه چیز درباره میزان آب کشاورزی در ایران و طریقه اصلاح آن

همه چیز درباره میزان آب کشاورزی در ایران و طریقه اصلاح آن

به گزارش سیمان نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به خارج شدن سه چهارم بارش های ایران از کشور، از استفاده 70 تا 90 درصدی آب کشور در کشاورزی آگاهی داد و اظهار داشت: کشت محصولات آب بر نسبت به کشت محصولات اساسی برای کشاورزان به صرفه تر است.


علیرضا عباسی در گفت و گو با ایسنا درباره میزان مصرف آب کشاورزی ایران اظهار داشت: نزولات آسمانی کشور ما ۲۴۰ میلی متر است. اگر وسعت کشور را در نظر بگیریم، سالانه ۴۰۰ میلیارد متر مکعب بارش داریم. ۳۰۰ میلیارد از این مقدار از دسترس کشور خارج می شود. قسمتی از آن سیلاب می شود و به دریا ریخته می شود، بخش دیگری از این مقدار تبخیر و به طریقی از کشور خارج می شود. تنها ۱۰۰ میلیارد متر مکعب باقی می ماند که ۷۰ تا ۹۰ درصد آن مورد استفاده کشاورزی قرار می گیرد. تنها ۱۰ درصدش برای فضای سبز و صنعت اختصاص می یابد.
کشورهای دنیا به ازای هر متر مکعب آب، دو برابر ایران محصول برداشت می کنند نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس یازدهم میزان راندمان آب ایران را ۳۵ تا ۴۰ درصد دانست و اظهار داشت: متوسط راندمان بیشتر کشورهای دنیا ۶۰ تا ۶۵ درصد است. راندمان آب ایران پایین است و این یکی از اشکالات کشور ماست. ما بطور متوسط به ازای هر متر مکعب آب، ۱.۲ کیلوگرم محصول برداشت می نماییم اما در کشورهای دیگر به ۲.۵ کیلوگرم می رسد. به عبارت دیگر بیشتر کشورهای دنیا دو برابر ما بیشتر محصول برداشت می کنند. مشکل اساسی آب ایران راندمان آب ایران است که تأثیر مستقیم بر راندمان اقتصادی و کشاورزی می گذارد.
۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار هکتار از زمینهای کشور خرج مصرف سبزی و سیفی می شود. اگر این محصولات در گلخانه تولید شود، کشت باز این محصولات به ۵۰ هکتار می رسد و از آنجائیکه مصرف آب گلخانه خیلی کم است، با صرفه جویی ِتنها ۱۰ درصد آب کشاورزی می توانیم همه نیاز صنعت به آب را تامین کنیمنماینده مردم کرج در مجلس اظهار نمود: کشاورزان دنیا در هر هکتار از زمینهای گندم کشور ۳ تا ۴ تن برداشت می کند؛ اما کشاورزان خبره ما تا ۱۴ تن هم برداشت می کنند. این یعنی یک خلأ عملکردی در کشور وجود دارد که موجب می شود در هر هکتار میزان برداشت کمتری داشته باشیم. ما باید با افزایش ضریب تأثیر دانش در کشاورزی و کارهایی مثل به نژادی و اصلاح و حفظ خاک، عملکرد در هکتارمان را افزایش دهیم. این افزایش عملکرد موجب می شود آب کمتری مصرف نماییم.
این عضو مجمع نمایندگان استان البرز با اعلان اینکه سیستم آبیاری کشور گرفتار مشکل است، اظهار نمود: درصد زیادی از اراضی کشور ما به شیوه غرقابی آبیاری می شود. باید با سیستم آبیاری نوین، مصرف آب را کاهش دهیم. نه فقط هندوانه بلکه محصولات آب بر زیادی مثل سبزیجات و سیفیجات وجود دارد که بهتر است بجای کشت در اراضی باز، بصورت گلخانه ای تولید شود تا هم سطح زیر کشت افزایش یابد، هم آب کمتری مصرف شود و میزان بیشتری از محصول تولید شود.
عباسی درباره میزان اراضی تحت کشت سیفی جات و سبزی جات اظهار داشت: حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار هکتار خرج مصرف سبزی و سیفی می شود. این مقدار اگر به گلخانه منتقل شود، این اراضی به کمتر از ۵۰ هزار هکتار می رسد که می توان در آن محصولات اساسی مثل دانه های روغنی، نهاده های، و گندم تولید کرد. از جانب دیگر مصرف آب گلخانه با زمین زارعی بسیار متفاوت می باشد. اگر تنها ۱۰ درصد از آب کشاورزی کشور را صرفه جویی نماییم، ۷ میلیارد متر مکعب آب خواهیم داشت که این میزان همه صنعت یا شرب ما را جبران می کند.
نایب رییس دوم کمیسیون کشاورزی مجلس با اعلان اینکه صنایع آب بر باید به منابع آب پایدار وصل شوند، اظهار داشت: روزانه ۱۵۰ لیتر مصرف آب آشامیدنی خانگی هر ایرانی است. یک شهر یک میلیون نفری روزانه ۱۵۰ میلیون لیتر آب بصورت مصرف منازل داریم که ۷۰ درصد این آب بدل به فاضلاب می شود. یعنی ۱۰۰ میلیون لیتر فاضلاب شهری داریم که می تواند فاضلاب تصفیه شده را استفاده نماید. صنایع می تواند آب را بازچرخانی کنند یعنی ۸۰ درصد آبی که استفاده می نمایند را به سیستم برمی گردانند. کشور ما اما در سیستم بازچرخانی مشکل دارد. صنایع باید به سمت آب های خاکستری بروند.
عباسی درباره الگوی کشت ایران اظهار داشت: در قالب دو برنامه پنجم و ششم توسعه، قانون گذار تاکید کرده که ۶ ماه بعد از تصویب قانون برنامه دولت باید الگوی کشت نامبرده را ابلاغ و اجرا نماید. تا امروز که ۱۰ سال از این آن برنامه ها وجود دارد، هنوز این اتفاق نیفتاده است. دلیلش این است که مقاومت هایی وجود دارد که کشاورز منافع و درآمد خودش را می بیند. بین درآمد محصول اساسی و غیراساسی که که کشت می شود، اختلاف زیادی وجود دارد. کاشت هندوانه نسبت به گندم برای کشاورز به صرفه تر است. کشاورز محصول سیب زمینی کیلویی ۸ – ۹ هزار تومان است و ۵۰ تنش می شود ۴۰۰ میلیون تومان. این در حالیست که کاشت این میزان گندم به ۵۰ میلیون تومان نمی رسد. بدین سبب کشاورزان به سمت کاشت محصولات آب بر می روند.
کشت محصولات آب بر، آب کشور را هدر داده و در عین حال برای کشاورز بسیار به صرفه است. نیازمند سیاست های تشویقی برای کاشت محصولات اساسی بجای محصولات آب بر هستیمنایب رییس دوم کمیسیون کشاورزی مجلس درباره اصلاح سیاست ها اظهار داشت: ما باید به کشاورزان مشوق بدهیم. سیاست های تشویقی برای کشت محصولات کم آب و اساسی بسیار مهم می باشد. بعنوان مثال میزان تخصیص آب به محصولات اساسی باید ارزان تر و بیشتر باشد. همین طور حمایت های بانکی، کود و سم باید برای کاشت محصولات اساسی جدی گرفته شود. این سیاست ها می تواند ما را به سمت اصلاح الگوی کشت کشور ببرد. در غیر این صورت، نمی توان الگوی کشت کشور را اصلاح کرد.
این عضو مجمع نمایندگان استان البرز در آخر با اشاره به بودجه ۱۴۰۱ اظهار داشت: مجلس تاکید کرده که دولت ۶ ماه بعد از ابلاغ برنامه بودجه ۱۴۰۱، باید الگوی کشت را ابلاغ و اجرا نماید و در نهایت به مجلس گزارش دهد. این مساله را پیگیری خواهیم. امیدوار هستم بتوانیم در برنامه هفتم توسعه الزاماتی برای دولت بیاوریم و ضمانت اجرائی از قوه مجریه بگیریم که خدایی ناکرده مثل برنامه های دیگر نشود.




منبع:

1401/03/12
23:18:05
0.0 / پنج
668
تگهای خبر: ارز , ایران , تولید , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
سیمان سیمان