رئیس سازمان جهاد كشاورزی خوزستان :

دانش بنیان کردن کشاورزی کشور یک لزوم است

دانش بنیان کردن کشاورزی کشور یک لزوم است

به گزارش سیمان خوزستان رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به اینکه به علت کمبود آب برای خیلی از کشت ها محدودیت بوجود آورده ایم، اظهار داشت: محدودیت تأمین آب و خشکسالی که در ۵۰ سال گذشته بی سابقه است برای کشاورزی خوزستان محدودیت و کاهش سطح کشت را رقم زده است و در بسیاری از کشت ها سال جاری کاهش سطح داشتیم.



خدارحم امیری زاده در نشست خبری که امروز، ۲۹ خردادماه با مبحث بحران کم آبی در اهواز برگزار شد، اظهار نمود: تأمین امینت غذایی یکی از مولفه های قدرت برای هر کشوری است و باید همه امکانات موجود را برای بالفعل کردن امنیت غذایی در کشور به کار گرفت.

به گزارش سیمان به نقل از ایسنا، وی ادامه داد: خوزستان، صدرنشین استانهای تولید کننده کشور است. خوزستان در تولید ۱۰ محصول مقام نخست را در بین استانهای کشور دارد و در چند محصول دیگر هم مقاوم دوم و سوم تولید را دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان خاطرنشان کرد: ۱۳ تا ۱۴ درصد از کل تولید محصولات کشاورزی ایران متعلق به خوزستان است چونکه خوزستان بزرگترین جلگه کشاورزی کشور است و حدود ۱۱ درصد از اراضی کشور در استان قرار دارد.

امیری زاده ضمن اشاره به این که خوزستان حالا با کم آبی مواجه می باشد، اظهار داشت: برپایه اعلام سازمان آب و برق و سازمان هواشناسی با خشکسالی بی سابقه ای در ۵۰ سال گذشته مواجه هستیم. کاهش حدود ۳۸ درصدی بارندگی امسال در خوزستان و کاهش ۴۰ تا ۴۵ درصدی بارندگی ها در بالادست استان مبین این مسئله است.

۹۵ درصد آب مصرفی خوزستان از حوضه های بالادستی تأمین می شود

وی اضافه کرد: آبی که در خوزستان مصرف می شود، ۹۵ درصد آن از حوضه های بالادستی تأمین می شود و براین اساس همه شواهد نشان داده است که باید تولیدات کشاورزی در خوزستان نسبت به سال قبل و سالهای پیش از آن کاهش پیدا کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار نمود: در استانهای دیگر کشور با عنایت به شرایط تأمین آب، تولیدات کشاورزی کاهش داشته اما با لطف خداوند، اراده کشاورزان و کار جهادی همه بخش ها تولیدات در استان کاهش نیافت.

امیری زاده با اشاره به اینکه تهدیدها و بحران ها باید به فرصت تبدیل شوند و این کار شدنی بوده و است، اظهار داشت: در سالی که هراس داشتیم تولیدات محصولات کشاورزی خوزستان گرفتار مشکل شود خوشبختانه چنین اتفاقی رخ نداد و تولیدات محصولات کشاورزی خوزستان به خوبی نیاز کشور را در بخش های مختلف تأمین کرد.

وی افزود: در کنار همه تلاش ها و امکانات، مدیریت نقشی کلیدی دارد. مدیریتی که امروز کشور به آن نیاز دارد تا بتوانیم از سد مشکلات عبور نماییم، مدیریت دلی است. به این معنا که مدیریت باید بر دل ها حاکم باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار داشت: باید برای انجام کارها اتحاد داشته باشیم تا بتوانیم هدف اصلی در سازمان جهاد کشاورزی که تأمین امنیت غذایی است را اجرایی نماییم.

امیری زاده اضافه کرد: با مدیریتی که بر دانش و علوم روز تکیه می کند می توانیم کشاورزی را متحول نماییم. دولت و وزارت جهاد کشاورزی بنا را بر تحول در حوزه کشاورزی گذاشته است. امروز در مدیریت کلان باید این مسیر را طی نماییم و کشاورزان خوزستانی هم باید همراه باشند تا بتوانیم کشاورزی خوزستان را متحول نماییم.

کشاورزی قراردادی و تغییر الگوی کشت در راس تحول کشاورزی

وی با اشاره به اینکه در راس تحول کشاورزی، بحث کشاورزی قراردادی و تغییر الگوی کشت قرار دارد، خاطرنشان کرد: کشت متناسب با نیاز کشور می تواند تولید محصولات کشور را در مسیری روشن قرار دهد و زمینه را برای حل مشکلات در این عرصه می کاهد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان نمود: سال جاری بیشتر از یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن گندم در خوزستان ساخته شده است. همینطور از کشاورزان خوزستانی سال جاری بیشتر از یک میلیون و ۴۰۰هزار تن گندم نان و بذری به صورت تضمینی خریداری شد.

امیری زاده افزود: وزارت جهاد کشاورزی با عنایت به محدودیت تأمین آب و شرایط خشکسالی پیشبینی کرده بود که خرید گندم در خوزستان حدود یک میلیون تن باشد اما خوشبختانه توانستیم بیشتر از این پیشبینی گندم خریداری نماییم.

وی با اشاره به اینکه به سبب کمبود آب برای خیلی از کشت ها محدودیت بوجود آورده ایم، اضافه کرد: محدودیت تأمین آب و خشکسالی که در ۵۰ سال گذشته بی سابقه است برای کشاورزی خوزستان محدودیت و کاهش سطح کشت را رقم زده است و در بسیاری از کشت ها سال جاری کاهش سطح داشتیم.

عدم کاهش تولید محصولات علیرغم کمبود منابع آب

رئیس سازمان جهاد کشاورزی اظهار داشت: عملکرد در واحد سطح در بعضی از محصولات افزایش پیدا کرده است و شاهد کاهش نبافتن تولید محصولات کشاورزی استان علیرغم کمبود منابع آب هستیم. کشاورزی قراردادی گندم بعنوان یکی از شاخص ترین پروژه های وزارت جهاد کشاورزی به خوبی خویش را نشان داد و سبب شد تا تولید علیرغم محدودیت های منابع آبی کاهش پیدا نکند.

امیری زاده اظهار داشت: مدیریت مزرعه توسط کشاورز، طرح گندم بنیان و مبارزه با علف های هرز و برداشت بموقع سبب شد تا سال جاری علیرغم همه محدودیت ها تولید محصول گندم در خوزستان کاهش پیدا نکند.

وی ضمن اشاره به تولید کلزا در خوزستان اضافه کرد: استان خوزستان سال جاری برای دومین سال متوالی با تولید ۷۹ هزار تن کلزا مقام نخست تولید این محصول را در کشور به دست آورد.

پیش بینی برداشت حدود یک میلیون تن چغندرقند در خوزستان

امیری زاده ضمن اشاره به تولید چغندرقند پاییزه بیان نمود: سال جاری تابحال بیشتر از ۶۰۰ هزار تن چغندر قند برداشت کرده ایم و همچنان درحال برداشت هستیم. پیشبینی می نماییم سال جاری حدود ۹۰۰ هزار تن تا یک میلیون تن چغندرقند برداشت نماییم.

وی با اشاره به اینکه بحران کم آبی همچنان ادامه دارد، اضافه کرد: تا رسیدن به هدف اصلی که تأمین امنیت غذایی است مسیر زیادی باقی مانده و در این راه باید مسیر تحولی را طی نماییم. کم آبی و خشکسالی کشاورزان خوزستان را اذیت می کند. کشاورزی که در این شرایط دشوار اقتصادی تنها محل درآمدش تولیدات محصولات کشاورزی است با شرایط بسیار سختی مواجه می باشد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان اظهار داشت: اگر کشاورزان الگوی کشت را رعایت نمایند مشکل خاصی به وجود نمی آید. اگر کم آبی و خشکسالی موجود مدیریت نشود، آثار و تبعات بسیاری بر بخش کشاورزی خواهد گذاشت. یکی از این آثار افت کمی و کیفی محصولات کشاورزی است که در نهایت این مسئله امنیت غذایی را تهدید می کند.

امروز باید بیشتر از هر زمانی به بحث امنیت غذایی توجه کنیم

امیری زاده با اشاره به اینکه با عنایت به تحولات جهانی و کینه توزی دشمنان امروز بیشتر از هر زمانی باید به بحث امنیت غذایی دقت کنیم، افزود: تشدید وابستگی به واردات محصولات کشاورزی و نهاده ها یکی دیگر از آثار خشکسالی و عدم مدیریت در این حوزه می باشد که باید مورد توجه قرار بگیرد.

وی افزود: تشدید برداشت از سفره های آب زیرزمینی، تشدید بیابان زایی و... از دیگر آثار عدم مدیریت خشکسالی است و ازاین رو باید مسئله کم آبی در خوزستان به بهترین شکل مدیریت شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بیان نمود: کشاورزی ما انقدر پیشرفته نیست که با نهایت بهره وری از آب، افزایش عملکرد را داشته باشد. کشاورزی در کشور هنوز ۱۰۰ درصد مکانیزه نشده است و از سیستم های نوین آبیاری و فناوری روز استفاده نمی گردد.

دانش بنیان کردن کشاورزی ایران یک لزوم است

امیری زاده با اشاره به اینکه دانش بنیان کردن کشاورزی ایران امروز یک لزوم است، اظهار داشت: بسته های حمایتی لازم برای کشاورزان در نظر گرفته شده و درحال پیگیری است تا بخشی از خساراتی که امکان دارد کشاورزان متحمل شوند را جبران نماییم.

وی با اشاره به اینکه برپایه مصوبه شورایعالی امنیت ملی و همینطور شورای تأمین، کشت برنج در حوضه های آبریز کارون، مارون، دز و کرخه در خوزستان ممنوع می باشد، خاطرنشان کرد: در حوضه کرخه به سبب کمبود آب، سازمان آب و برق هیچ آبی برای کشت های فصلی در نظر نگرفته است چونکه هیچ آبی برای چنین کاری وجود ندارد.

امیری زاده افزود: حوضه آبریز کرخه یک حوضه بحرانی است اما کارهای خوبی در این حوضه آبریز در حال انجام می باشد تا مشکلات کشاورزان کاهش پیدا کند. در دیگر حوضه های آبریز فقط کشت برنج ممنوع می باشد و کشت های کم آب بر مثل ذرت، انواع حبوبات و کنجد مجاز است.





منبع:

1401/03/30
09:18:17
0.0 / پنج
833
تگهای خبر: ارز , ایران , تولید , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
سیمان سیمان