تکلیف امنیت غذایی بعد از توقف قرارداد غلات دریای سیاه چیست؟
به گزارش سیمان، روسیه و اکراین صادرکنندگان عمده غلات هستند و جنگ، صادرات آنها را مختل کرده و به افزایش قیمت موادغذایی منجر گردیده است. سازمان ملل و ترکیه در جولای ۲۰۲۲ توافقی را برای از سرگیری محموله های غلات میانجی کردند اما روسیه در جولای ۲۰۲۳ از این توافق خارج شد.
به گزارش سیمان به نقل از ایسنا، در پاسخ به این سؤال که چه چیزی اکراین را به بخش مهمی از زنجیره تأمین غذای جهانی تبدیل می کند باید اظهار داشت که اکراین سبد نان اروپا نامیده می شود و تأمین کننده عمده گندم، جو، محصولات آفتابگردان و ذرت به اروپا و همینطور کشورهای درحال توسعه مانند خاورمیانه، شمال آفریقا و چین است.
بیشتر از ۴۰۰ میلیون نفر پیش از حمله روسیه به اکراین در فوریه ۲۰۲۲ به موادغذایی اکراین متکی بودند. یکی از علل اصلی آن اینست که اکراین تقریبا یک سوم حاصلخیزترین خاک جهان را دارد که به نام چرنوزم یا خاک سیاه شناخته می شود و پیش از جنگ، اکراین می توانست برای ارسال غلات به بازارهای نزدیک در خاورمیانه و آفریقا به دسترسی تمام سال خود به بندرهای عاری از یخ دریای سیاه تکیه کند.
قحطی در سراسر دنیا حتی پیش از جنگ، درحال افزایش بود اما تهاجم روسیه اوضاع را بسیار بدتر کرد. سازمان ملل در گزارش اخیر خود اعلام نمود که از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲، بیشتر از ۱۲۲ میلیون نفر به علت تلفیقی از تأثیرات تغییرات آب وهوایی، همه گیری کووید-۱۹ و جنگ در اکراین به گرسنگی کشیده شده اند. سایر محققان معتقدند گرسنگی جهانی به بالاترین حد خود از اوایل دهه ۲۰۰۰ رسیده است.
حداقل ۲۵ میلیون تن غلات اوکراینی از فوریه تا ژوئن ۲۰۲۲ که برای بازارهای جهانی در نظر گرفته شده بود، در محاصره دریایی روسیه در اکراین سبب افزایش قیمت موادغذایی شد. سازمان ملل و ترکیه در ۲۲ جولای ۲۰۲۲ میانجی گری کردند که به صورت رسمی بعنوان قرارداد غلات دریای سیاه با اکراین و روسیه شناخته می شود. این توافقنامه اجازه عبور امن محصولات کشاورزی از اکراین از سه بندر در دریای سیاه را می داد. در حالیکه قرارداد اولیه قرار بود ۱۲۰ روز زمان ببرد، از آن زمان تابحال چندین بار تمدید شده است.
اکراین از ماه اگوست ۲۰۲۲ بیشتر از ۳۲ میلیون تن محصولات غذایی را از راه دریای سیاه صادر کرده است. اتیوپی، یمن، افغانستان و ترکیه بزرگ ترین دریافت کنندگان محموله های بشردوستانه بوده اند. سازمان ملل تخمین زده است که توافق غلات قیمت موادغذایی را بیشتر از ۲۳ درصد از مارس ۲۰۲۲ کاهش داده است.
مقدار غلات ارسال شده ماه پیش از توقف قرارداد در جولای ۲۰۲۳ از اوج ۴.۲ میلیون تن در اکتبر به حدود ۲ میلیون تن در ژوئن کاسته شده بود. مشکل دیگر به صورت کلی کاهش تولید است. انتظار می رود اکراین در فصل جاری نسبت به پیش از جنگ ۳۱ درصد کمتر گندم، جو، ذرت و سایر محصولات تولید نماید.
روسیه پیش از این تهدید کرده بود که از این توافق خارج خواهد شد اما هر بار در آن باقی ماند اما در ۱۷ جولای ۲۰۲۳ اعلام نمود که علاقه ای به ماندن در این معامله ندارد مگر این که خواسته هایش برای ارسال بیشتر موادغذایی و کود برآورده شود.
طبق گزارش ویفروم، توقف این معامله سبب شد که قیمت کالاهای حیاتی مانند گندم و ذرت افزایش یابد و سبب ایجاد عدم اطمینان گسترده و نگرانی جهانی در مورد گرسنگی شود. قیمت آتی گندم شیکاگو، از زمان خروج روسیه از این معامله، حدود ۱۷ درصد افزایش پیدا کرده است.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب