وعده ای كه تبدیل به خانه نشد؛

سقف بی ستون مسکن ملی

سقف بی ستون مسکن ملی

سیمان: مسکن یکی از دغدغه های جوانان خراسان جنوبی است که با وضع موجود اجرای طرح مسکن ملی و مشکلات آن هنوز عده زیادی از جامعه هدف، اندر خم یک کوچه اند.



خبرگزاری مهر - گروه استان ها: از دیرباز تا حالا یکی از مهم ترین نیازهای اولیه برای هر خانواده تامین مسکن بوده است اما آنچه در چند سال اخیر بیشتر برای خانواده ها خصوصاً زوج های جوان به سنگی بزرگ و دغدغه ای طولانی تبدیل گشته تامین مسکن می باشد.
این روزها تامین مسکن و سقفی بعنوان سرپناه، آرزویی دست نیافتنی برای تعدادی از مردم شده است، آرزویی که روزبه روز قیمتش سر به فلک می کشد و کسی هم جلودارش نیست.
اواخر دولت دوازدهم بود که مسئولان باتوجه به معضل اشتغال و البته مسکن از طرح مسکن مهر که تازه به انتها رسیده بود وام گرفتند و به فکر خانه دار شدن افراد قشر متوسط جامعه افتادند و با تصمیمی در خصوص اجرای طرح اقدام ملی مسکن با شرایط سخت و به قولی حرف هایی از جنس وعده سر خرمن، خواستند عده ای را صاحب خانه کنند. اما با گذشت دو سال از شروع این طرح هنوز عده زیادی از جامعه هدف اندر خم یک کوچه اند.
حالا با بالا رفتن تب وتاب مشکلات، مسکن در ماه های اخیر در کنار دیگر مسائل اقتصادی و معیشتی مردم به دغدغه اصلی تبدیل گشته و بنظر می رسد با وضع موجود کشور و مشکلات پیرامون خانه دار شدن این مشکل به گره کور بدل شده است.

در خراسان جنوبی، اداره کل راه و شهرسازی استان موفق به کسب رتبه اول در تعیین تکلیف متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن و رتبه اول در عملکرد با ۴۶ درصد نسبت تخصیص پروژه به افراد حائزشرایط شده است.
همچنین اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی نیز در میان ادارات کل کشور در بحث تعیین تکلیف متقاضیان طرح اقدام ملی مسکن رتبه اول را کسب کرده است.
اگرچه در جلسات و آمار و ارقام این استان سه رتبه برتر در اجرای طرح مسکن ملی را کسب کرده است اما در عمل مردم از روند اجرای آن گلایه مند هستند.
حرکت کند در مجوزهای اولیه
یک شهروند بیرجندی در این خصوص به خبرنگار مهر می گوید: در تاریخ یک دی ماه که تقاضای نقشه کردیم در نهایت تا اول بهمن یا اسفند باید پروانه ساختمانی خودرا دریافت و آغاز به کار می کردیم. اما هنوز کارشناسان مربوطه آزمایش مکانیک خاک خودرا انجام نداده اند.
خسروی با ابراز تأسف نسبت به روند کند دریافت پروانه ساختمانی و همین طور نبود هماهنگی لازم در ارجاع خوب و هماهنگ این طرح می افزاید: آیا باید با روند صعودی قیمت ها، هزینه های ساخت وساز و وام ۱۸ درصد کارم را شروع کنم؟ با این تورم حساب که می کنم در آخر یک واحد ساختمان با وام و سودش ممکنست یک میلیارد تومان تمام شود.

وی بتازگی ازدواج کرده و حقوق دریافتی اش به ماهی ۴ میلیون تومان می رسد و با شرایط موجود هیچ آینده روشنی نسبت به خانه دار شدنش ندارد.
شهروند دیگری نیز کندی کار را دلیل انصراف تعداد زیادی از متقاضیان مسکن ملی می داند و می گوید: تا حالا شاهد هیچ اتفاق خاصی در بحث مسکن ملی لااقل در بیرجند نبوده ایم، حتی بحث خاک برداری را به خودمان واگذار کرده اند.
تاکنون شاهد هیچ اتفاق خاصی در بحث مسکن ملی لااقل در بیرجند نبوده ایم، حتی بحث خاکبرداری را به خودمان واگذار کرده اند
اربابی با اشاره به این که در این طرح باید ۵ خانواده باهم هماهنگ شوند، می گوید: متحدشدن این ۵ خانواده کمی دشوار است، هرکسی یک نظری دارد، بعضی ها باهم جور نمی شوند، بعضی ها کارمند هستند و وقت پیگیری کارها را ندارند. از هر زاویه ای که نگاه کنید بنظر می رسد یک جای کار می لنگد.
وی به نقل از مجری طرح می گوید: برمبنای برآوردهای انجام شده هر فرد حداقل باید ۴۰۰ میلیون تومان آورده در این طرح داشته باشد تا بتواند صاحب خانه شود.
وی عنوان کرد: به ما گفته شده اگر هزینه اولیه را ندارید اصلاً برای ساخت وساز اقدام نکنید.

سازوکار نادرست پروژه را لنگ کرد
نایب رییس هیئت مدیره انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مسکن ملی با سازوکاری که دولتی ها چیده اند راه به جایی نخواهد برد. بتازگی برای تسهیلاتی که ابتدا گفته شده بود ۱۰۰ میلیون تومان حالا گفته اند ۲۵۰ میلیون تومان که فقط در حد صحبت هست و هنوز ابلاغیه ای در این مورد نیامده است و بطور قطع چند ماهی طول خواهد کشید.
محمد خوشنام با اشاره به این که ممکنست بانک ها نیز آن همکاری لازم را در این خصوص نداشته باشند، می افزاید: شاید این تسهیلات کمی اوضاع را بهتر کند اما این طور نخواهد بود که مردم آورده ای نداشته باشند.
وی افزود: هم اکنون آن ۴۰ میلیون تومان آورده افراد فقط برای آماده سازی هزینه شده و برای ساخت نمی گردد از آن بهره برد.
خوشنام اضافه کرد: مردم دراین باره دغدغه زیادی پیداکرده اند علاوه بر آنکه آورده آن چنانی باید داشته باشند، برای گرفتن پروانه و مجری و ناظر باید به شهرداری و نظام مهندسی نیز مراجعه کنند که این مساله خودش یک پروسه کامل دارد.
وی افزود: شنیدم که در شورای مسکن چند هفته پیش مصوب کرده اند که بدون پروانه تا هر مرحله ای که پیش رفتند تکمیل کنند اما به هر صورت کار ساخت وساز و فنی این طور نیست که بدون پروانه و ناظر و مجری بشود کار را درست و منظم پیش برد، ممکنست مشکلاتی در آینده پیش آید که گرفتاری آن برای مالکان بیشتر شود.
خوشنام با اشاره به روش اجرای این طرح می گوید: به نظر بنده مسکن ملی به این نحوی که ورود کردند خیلی سازوکار مناسبی ندارد، بطور مثال در مسکن مهر که گاهی به آن خرده می گیرند و بنده دفاع کرده ام و گفتم پروژه خوبی بود که ممکنست ایراداتی داشته باشد و پس از رفع مشکلات پروژه خوبی از کار درمی آمد و حداقل یک ساختار منظم داشت و توانستیم آنرا به انتها برسانیم.

کاهش توان مالی مردم در ساخت مسکن
این انبوه ساز اهل خراسان جنوبی اشاره کرد: در زمان طرح مسکن مهر ساخت وساز با متری ۳۰۰ هزار تومان انجام می شد اما حالا متری ۶ میلیون برای مسکن ملی نیاز است یعنی این مبلغ ۲۰ برابر شده درحالی که توان مردم این مقدار افزایش پیدا نکرده است.
در زمان طرح مسکن مهر ساخت و ساز با متری ۳۰۰ هزار تومان انجام می شد اما الان متری ۶میلیون برای مسکن ملی نیاز است یعنی این مبلغ ۲۰ برابر شده در صورتیکه توان مردم این مقدار افزایش پیدا نکرده است
محمد خوشنام عنوان کرد: مسئولان در مسکن ملی گفته اند که ما برای طبقه متوسط به بالا مشارکت را در نظر گرفته ایم که بنده فکر نمی کنم همین طبقه هم بتواند از پس این افزایش برآید آنها باید ۲۵۰ میلیون تومان وام بگیرند و بازپرداخت آنرا تسویه کنند علاوه بر این حداقل ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان باید آورده داشته باشند.
وی بیان داشت: مشارکت ۵ نفری در این طرح هم کار درستی نیست چون اخلاقیات و درآمدهای این افراد ممکنست باهم یکی نباشد درحالی که در مسکن مهر اینگونه نبود و تمام کارها انجام می شد، از انبوه ساز دعوت می شد و او موظف بود نقشه را طراحی کند، از نظام مهندسی تأییدیه بگیرد، هزینه های نظام مهندسی و پروانه ساختمان پرداخت و تأییدیه آتش نشانی را دریافت و اختتام کار را بگیرد و تحویل مالک دهد و در آخر مبلغ آن گرفتن می شد بطوریکه با افزایش قیمت ها نیز با مبلغی که وزارتخانه در نظر گرفت پروژه مسکن مهر جمع شد.
وی با اشاره به این موارد گفت: مردم عادی سررشته ای از این پروژه ها ندارند و نمی دانند چطور برخورد کنند و چه جایی به نفعشان است و چه جایی به ضررشان.
خوشنام اظهار داشت: ۷۰۰ واحد را در مسکن مهر ساخته ام و در سال ۸۹ تا ۹۲ یک تیم ۵ نفره تشکیل دادم و تمام کار را تا تحویل پیگیری کردند، حالا فکر کنید بنده این ۷۰۰ واحد را اگر به گروه ۵ نفره تقسیم می کردم ۱۴۰ گروه ۵ نفره می شد که از هر گروه یک نفر هم پیگیر کارها می شد ۱۴۰ نفر باید در شهرداری حضور پیدا کنند.

به گفته وی به این طریق برای شهرداری هم مشکلاتی پیش می آید و هزاران دردسر ایجاد می شود که به آن توجه نکردند.
نایب رییس هیئت مدیره انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان در پاسخ به این پرسش که چرا در این پروژه ها انبوه سازان ورود نکردند گفت: چون در اوایل کار به انبوه سازان گفتند شما قیمت بدهید، ما با توجه قیمت مصالح و برآوردها گفتیم متری کمتر از سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نمی گردد که آقای وزیر گفته بود، دو میلیون و ۵۰۰ بیشتر پول نمی دهیم بنا بر این انبوه سازان قبول نکردند.
خوشنام یادآور می شود: برمبنای قیمتی که وزیر گفته بود هیچ انبوه سازی حاضر به ساخت نشد و عاقبت به مردم واگذار شد بدین سان جناب وزیر صورت مسئله را پاک کردند درحالی که شک نکنید برای مردم هم اکنون متری ۶ میلیون تومان این مسکن تمام خواهد شد درصورتی که اگر در همان زمان با مبلغ پیشنهادی انبوه سازان موافقت می شد تا حالا روند ساخت پروژه باتوجه به تورم پیش آمده بازهم با متری ۴ تا ۴.۵ میلیون به جاهای خوبی رسیده و تمام شده بود.
سهم دو هزار و ۴۵۰ واحدی خراسان جنوبی در مسکن ملی
اما مدیرکل راه و شهرسازی می گوید: با توجه به این که زمین برای این طرح تقریباً بصورت رایگان برای مردم درآمده است باید نگاه ویژه تری به این طرح وجود داشته باشد.
وحید داعی در گزارش سیمان به نقل از مهر اظهار داشت: سهمیه استان خراسان جنوبی در طرح اقدام ملی مسکن دو هزار و ۴۵۰ واحد است که تا حالا عملیات اجرائی دو هزار و ۲۰۰ واحد آن آغازشده است.
به گفته وی در بعضی شهرهای استان برخی از واحدها در مرحله سفت کاری و حتی واحدهایی در مرحله نازک کاری نیز داریم که نشان میدهد با اندکی همدلی و هم افزایی می توان پروژه را به نتیجه رساند.
مدیرکل و راه و شهرسازی خراسان جنوبی اظهار داشت: در بعضی شهرهای دیگر نیز فونداسیون و اسکلت ایجادشده و پیشرفت نسبتاً مطلوبی داشته ایم.

وی درباره مشکلات این طرح در مرکز استان می گوید: در شهر بیرجند باتوجه به تصمیماتی که گرفته شد مشکلاتی وجود داشت که رفع شده است.
داعی اشاره کرد: مردم در گروه های ۵ نفره ساماندهی شده اند و باید برای گرفتن پروانه به شهرداری بیرجند مراجعه و پروانه ساختمانی خودرا دریافت نمایند.
هرچند مسئولان راه و شهرسازی قیمت تقریباً رایگان این زمین ها را نوعی کمک بی نظیر و هدیه برای مردم می دانند که باید به بهترین شکل از آن بهره برد؛ اما اشکال کار آنجاست که عده زیادی از این مردم نمی توانند به سبب اشکالات فراوان در کار از این هدیه استفاده کنند.
به طور حتم حرکت نماید اجرای این طرح و روند صعودی قیمت ها هرروز عرصه را برای خانه دار شدن آن عده ای که امیدی به این طرح داشتند تنگ تر می کند تا جایی که بنظر می رسد با اختتام سال در گوشه و کنار شهرها شاهد شکل گیری شهرک هایی باشیم نیمه کاره باشیم بطوریکه یکجا واحدهای آپارتمانی تولید شده و در جایی دیگر زمین خالی است.
باید دید با طی این روند شرکت های خدمات رسان به پروژه های طرح اقدام ملی مسکن چگونه خدمات رسانی خواهند کرد؟


منبع:

1400/05/16
12:02:55
0.0 / پنج
1136
تگهای خبر: آپارتمان , انبوه سازی , تسهیلات , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
سیمان سیمان